Vopseaua de păr poate crește riscul cancerului de sân

Vopseaua de păr poate crește riscul cancerului de sân

Într-un articol apărut în data de 3 decembrie 2019 in prestigioasa publicație International Journal of Cancer cercetătorii de la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului (NIEHS) din SUA sugerează că vopsirea permanentă a părului ar crește riscul de cancer la sân.

Cercetările arată, de asemenea, că produsele pentru păr conțin peste 5.000 de substanțe chimice, inclusiv unele considerate a fi perturbatoare de hormoni.  Aceste substanțe pot afecta modul în care acționează estrogenul și alți hormoni în organism, prin blocarea lor sau imitarea acestora, ceea ce modifică echilibrul hormonal al organismului. S-a constatat că unele substanțe chimice care alcătuiesc vopseaua de păr cauzează tumori ale glandei mamare la șobolani.

Aceste rezultate referitoare la vopsirea părului și la îndreptarea părului fac parte dintr-un studiu mai amplu, realizat de oamenii de știință de la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului din SUA, care include 50.884 de femei care trăiesc în Statele Unite și Puerto Rico. Femeile care au folosit vopsea permanentă la fiecare 5 până la 8 săptămâni sau mai mult în cele 12 luni înainte de a se alătura studiului au avut șanse mai mari de 8% să dezvolte cancer la sân decât femeile care nu au folosit vopsea de păr.

„Cercetătorii studiază legătura posibilă între vopseaua de păr și cancer de mult timp, dar rezultatele au fost inconsecvente”, a declarat autorul corespondent Alexandra White, șeful NIEHS Environment and Cancer Epidemiology Group. „În studiul nostru, observăm un risc mai mare de cancer de sân asociat cu utilizarea vopselei de păr, iar efectul este mai puternic la femeile afro-americane.”

Dale Sandler, șeful Filialei Epidemiologie NIEHS, a declarat: „Suntem expuși la multe lucruri care ar putea contribui la cancerul de sân și este puțin probabil ca un singur factor să explice riscul apariției bolii. Deși este prea devreme pentru a face o recomandare fermă, evitarea acestor substanțe chimice ar putea fi încă un lucru pe care femeile îl pot face pentru a-și reduce riscul de cancer la sân. Cea mai practică și mai înțeleaptă abordare este de a folosi ceea ce este util și inofensiv și de a reduce la minimum orice se cunoaște a fi dăunător.”

Photo credit Thought Catalog

Previous Simptome pe care să le discuți cu medicul tău
Next Alimentația si stilul de viață după tratament

You might also like

Diagnosticarea timpurie – esentiala pentru tratamentul eficient al cancerului

Tratarea cancerului în faze avansate este ca o loterie, dar descoperită în fază incipientă, boala poate fi învinsă. “De aceea, chiar şi când credeţi că aveţi un stil de viaţă

Imunoterapia cu propriile celule ale sistemului imunitar a dat rezultate

Doctorii de la Institutul Național pentru Cancer din Maryland, US, au descoperit o terapie care a permis tratarea unei femei care se afla în ultimul stadiu al cancerului de sân,

Consumul de fructe și legume reduce riscul de apariție a cancerul de sân

Conform unui studiu publicat în luna Iulie, 2018 în International Journal of Cancer,  realizat de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, femeile care consumă o cantitate