Un test de sânge detectează cancerul cu câțiva ani înainte

Un test de sânge detectează cancerul cu câțiva ani înainte

Toate celulele corpului eliberează informații în circulația sangvină prin secreții sau atunci când mor. Celulele tumorale eliberează și ele astfel de informații cunoscute drept ADN tumoral circulant.

Un test de sânge care detectează diferite tipuri de cancer înainte cu câțiva ani să apară simptomele, ar putea revoluționa tratamentul pentru cancer.

Cercetătorii speră că un astfel de test să facă parte din controalele de sănătate de rutină și să înlocuiască biopsia invazivă și dureroasă utilizată de obicei pentru a pune diagnosticul de cancer. Ar putea fi salvate sute de persoane dacă acest test detectează tumorile în faza incipientă.

Unele tipuri de cancer precum cel pancreatic, cel ovarian sau pulmonar sunt greu de detectat în stare incipientă deoarece simptomele sunt vagi, spune Dr. Nicholas Turner de la Institutul pentru Cercetarea Cancerului din Londra.

Deși acest test ar putea detecta jumătate din cazuri, acest lucru ar fi ”un avans substanțial față de nivelul la care suntem acum”, spune el. ”Comunitatea pentru cancer este extrem de încantată de potentialul testului de sânge dar încă nu este clar dacă acest potențial poate fi atins.”

Experții sunt capabili în prezent să adapteze tratamentul pentru pacienții care prezintă cancer în stadiu terminal, prin analiza ADN-ului, deoarece o cantitate mai mare a acestuia în sânge semnifică un stadiu mai avansat al bolii.

Ei încearcă acum să utilizeze aceste cunoștiințe legate de testele ADN și pentru a crea un test specific pentru stadiile inițiale prezente la oameni care par sănătoși.

Printre eforturile academice și comerciale pentru a crea acest test se află și contribuția firmei americane Grail care se bazează pe o susținere financiară din partea lui Bill Gates și șefului de la Amazon, Jeff Grail, care constă în suma de £77.5m, ei  propupunând ca introducerea acestui test să aibă loc în anul 2019.

Acest test ar trebui să facă parte din analizele uzuale, pe care oamenii le efectuează anual, alături de monitorizarea tensiunii și a colesterolului. Cei care descoperă că au cancer ar putea urma un tratament, prevenind astfel progresia bolii.

Cercetătorii au întâmpinat probleme deoarece testul poate da și rezultate fals pozitive. De exemplu, odată cu înaintarea în vârstă, celulele umane prezintă informații despre mutații genetice  în sânge dar nu toți acești oameni vor dezvolta cancer.

Un nou studiu prezentat la întâlnirea Societății Amercane pentru Pncologie Clinică din Chicago, a fost efectuat pe 124 de pacienți care prezentau un stadiu avansat al cancerului de sân, pulmonar sau de prostată.

La 89% din pacienți, cel puțin o mutație genetică detectată în celulele tumorale a fost detectată și în ADN-ul tumoral care circulă în sânge.

Un alt studiu prezentat a fost efectuat pe 199 de pacienți care aveau cancer pancreatic, ADN tumoral circulant detectabil a fost observat în 56% dintre cazuri. Acest procent include 43% dintre pacienții aflați în stadii incipiente.

Dr. Peter Gibbs, profesor la Royal Melbourne and Western Hospitals in Australia susține că ”ar trebui să facem analize pentru a observa colesterolul, glicemia și ADN-ul în același timp. Asta mi-as dori să se întâmple.”

Surse:

http://www.independent.co.uk/news/health/scientists-hail-blood-test-that-detects-cancer-years-ahead-of-symptoms-a7773891.html?cmpid=facebook-post

Sursă imagine: http://www.independent.co.uk/news/health/scientists-hail-blood-test-that-detects-cancer-years-ahead-of-symptoms-a7773891.html?cmpid=facebook-post

Previous Vitamina D poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer
Next Efectul zahărului asupra tumorilor

You might also like

Ghidul supraviețuitorului de cancer

În luna decembrie 2019 a fost lansat în România  “Ghidul supraviețuitorului de cancer”, conceput de Societatea Europeana de Oncologie Medicala și Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer. Ghidul oferă supraviețuitorilor

Terapia care ar putea trata pacienții cu neuroblastom

Cercetătorii de la Texas Children’s Cancer Center, coordonați de Dr. Andras Heczey au trecut la etapa clinică a utilizării terapiei CAR T-cell  pentru tratarea pacienților cu neuroblastom. Andras Heczey este

Vitamina D poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer

Vitamina D poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de ficat, conform unui nou studiu realizat de cercetători japonezi şi publicat în numărul din luna februarie