Un nou tip de imunoterapie a dat rezultate la pacienții cu cancer de sân

Un nou tip de imunoterapie a dat rezultate la pacienții cu cancer de sân

Un nou tip de imunoterapie, dezvoltată de cercetătorii de la Institutul Național pentru Cancer din America, a dus la regresia completă a cancerului  de sân la o pacientă care nu răspundea la nici un alt tratament. Rezultatele acestui studiu clinic au fost publicate în luna iunie, 2018 în revista Nature Medicine.

”Noi am descoperit o metodă pentru a identifica mutațiile care apar  în celulele canceroase și care sunt recunoscute de sistemul imunitar,” susține Dr. Rosenberg. ”Aceste cercetări sunt la nivel experimental în acest moment. Dar datorită faptului că acest nou tip de imunoterapie este dependentă de mutații, nu de tipul de cancer, il putem utiliza pentru a trata multe alte tipuri de cancer.”

Acest tip de imunoterapie reprezintă o formă modificată a imunoterapiei bazate pe transplantul unor celule adoptive. Imunoterapia cu celule adoptive a fost eficientă în tratarea melanomului, care prezintă un nivel crescut de mutații.

În a doua fază clinică, cercetătorii au descoperit o formă de imunoterapie care utilizează limfocite infiltrate la nvelul tumorii. Acestea țintesc specific mutațiile de la nivelul celulelor tumorale. Ca și alte tipuri de celulele adoptive, limfocitele sunt crescute în laborator până ajung la numărul necesar, după care sunt injectate pacientului pentru a crea un răspuns imun mult mai puternic împotriva tumorii.

O pacientă cu cancer de sân care prezenta metastaze rezistente la chimioterapie și terapie hormonală a participat la experiment. Pentru tratamentul ei, cercetătorii au secvențiat ADN și ARN de la nivelul celulelor tumorale, precum și de la nivelul celulelor sănătoase, pentru a urmări ce mutații sunt unice cancerului. Aceștia au identificat 62 de mutații diferite la nivelul celulelor tumorale.

Ulterior, cercetătorii au testat diferite tipuri de limfocite infiltrate la nivelul tumorii, ce proveneau de la pacientă, pentru a le găsi pe acelea care recunosc mutațiile. Limfocitele descoperite au recunoscut 4 tipuri de mutatii și au fost ulterior înmulțite și injectate înapoi în tumoră. Pacientei i-a fost administrat, în tot acest timp, pembrolizumab pentru a preveni posibila inactivare a celulelor T injectate, de către factorii prezenți la nivelul tumorii. După tratament, au dispărut toate tumorile și nu au reapărut.

”Acesta este un caz ilustrativ care subliniază, încă o data, puterea imunoterapiei,” susține Tom Misteli, directorul Institutului Național pentru Cancer. ”Dacă va fi confirmat într-un studiu mai larg, tratamentul poate fi promițător pentru o extindere a cercetării acestei terapii cu celule T  pentru mai multe tipuri de cancer.”

Cercetătorii au observat rezultate asemanătoare utilizând terapia cu limfocite infiltrate în tumoră ce recunosc mutațiile și la alți pacienți cu cancer colorectal sau de ficat.

Dr. Rosenberg susține că noutatea acestui model de imunoterapie este faptul că nu este specific pentru un tip de cancer. ”Toate tipurile de cancer prezintă mutații și de aceea noi le atacăm cu acest model de imunoterapie. Este ironic faptul că acea mutație importantă care a cauzat cancerul se poate dovedi a fi cea mai bună țintă pentru a trata cancerul”.

Surse: https://www.cancer.gov/news-events/press-releases/2018/immunotherapy-targets-breast-cancer-case-report

Sursă imagine: https://www.pexels.com/photo/adult-biology-chemical-chemist-356040/

Previous Alcoolul un factor de risc pentru apariția cancerului
Next Microbiota intestinală poate controla funcția antitumorală a sistemului imunitar la nivelul ficatului

You might also like

Ar putea consumul de alimente organice să scadă riscul de apariție a cancerului?

Conform unui studiu publicat in luna Octombrie, în revista JAMA Internal Medicine, a fost observată o scădere a riscului de apariție a cancerului la persoanele consumatoare de alimente organice. Producția

Cancerul de sân

Cancerul la sân este cel mai comun  tip de cancer invaziv și a doua cauză a deceselor la femei, după cancerul pulmonar.  Progresele apărute în ceea ce privește screening-ul precum

Vitamina D poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer

Vitamina D poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de ficat, conform unui nou studiu realizat de cercetători japonezi şi publicat în numărul din luna februarie