Un nou test care poate detecta cancerul de endometru  și cancerul ovarian

Un nou test care poate detecta cancerul de endometru și cancerul ovarian

Într-un studiu publicat în luna Martie, 2018 în revista Science Translational Medicine, cercetătorii de la NCI’s Division of Cancer Prevention au demonstrat că un nou test de screeening poate detecta cancerul endometrial și cel ovarian în faze incipiente, tratabile.

Testul se numește PapSEEK și este un tip de biopsie lichidă care identifică modificările din structura ADN-ului specifice cancerului, el fiind efectuat din fluidele colectate pentru testul Pap. Testul PapSEEK analizează probe Pap pentru mutații ADN care sunt observate frecvent în cazul cancerului endometrial și cel ovarian. Testul detectează de asemenea și alterări genetice precum aneuploidiile care sunt asociate cu tipurile de cancer în care celulele prezintă un număr anormal de cromozomi

Testul a fost utilizat pentru a analiza probe provenite de la femei deja diagnosticate cu cancer, PapSeek dând rezultate corecte pentru majoritatea femeilor cu cancer endometrial și pentru o treime din cele diagnosticate cu cancer ovarian. Eficiența testului a crescut atunci cand cercetătorii au testat probe de ADN colectate din sânge sau alte țesuturi.

Dr. Sudhir Srivastava de la NCI’s Division of Cancer Prevention numește acest test ”o stea bună” pentru descoperirea unui screening test ce poate detecta cancerul endometrial și cel ovarian în stagii incipiente.

Atunci când au testat PapSEEK pe probe provenite de la femei cu cancer, au identificat  modificări corelate cu cancerul la 81% din femeile ce prezentau cancer de endometru și la 33% dintre femeile cu cancer ovarian. Modificările au fost detectate  la mai multe paciente ce prezentau cancer în ultimă fază față de cele aflate în stadii incipiente.

În timp ce sunt necesare mai multe studii asupra PapSEEK înainte ca el să fie utilizat pentru pacienți, s-au observat avantajele teoretice pentru utilizarea clinică. El este ieftin, non-invaziv și ușor de administrat pacienților.

Testul PapSEEK este ”destul de realizabil și poate fi utilizat ăn clinică”, Susține Dr. Srivastava. ” Ar putea fi efectuat de femei în același timp cu testul Pap pentru cancerul cervical.”

Cercetătorii continuă să exploreze rezultatele testului PapSEEK  efectuat pe diferite fluide din organism, crescând sensibilitatea testului pentru cancerul ovarian.

Dr. Papadopoulos și echipa sa de la Johns Hopkins University School of Medicine, au dezvoltat de asemenea un test pentru biopsie lichidă, numit CancerSEEK, care analizează probe de sânge pentru a detecta o combinație de mutații genetice și proteine care apar în diferite tipuri de cancer.

 

Surse: https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2018/liquid-biopsy-screening-test-endometrial-ovarian

Sursă imagine: https://images.pexels.com/photos/207601/pexels-photo-207601.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940

 

Previous Obezitatea-factor de risc în apariția cancerului
Next Vitamina D poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer

You might also like

Alcoolul un factor de risc pentru apariția cancerului

Un studiu realizat de cercetătorii de la Queen’s University Belfast, publicat în luna Iunie în jurnalul PLOS Medicine susține faptul că perosanele care consumă alcool prezintă un risc crescut pentru

Riscul apariției cancerului crește odată cu scăderea eficienței sistemului imunitar

Un studiu recent publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences de cei de la University of Dundee din Regatul Unit, a arătat că sistemul imunitar joacă un rol

Imunoterapia cu propriile celule ale sistemului imunitar a dat rezultate

Doctorii de la Institutul Național pentru Cancer din Maryland, US, au descoperit o terapie care a permis tratarea unei femei care se afla în ultimul stadiu al cancerului de sân,