Terapia care ar putea trata pacienții cu neuroblastom

Terapia care ar putea trata pacienții cu neuroblastom

Cercetătorii de la Texas Children’s Cancer Center, coordonați de Dr. Andras Heczey au trecut la etapa clinică a utilizării terapiei CAR T-cell  pentru tratarea pacienților cu neuroblastom.

Andras Heczey este un cercetător de la Texas Children’s Cancer Center și încearcă în fiecare zi să găsească un tratament pentru copiii cu neuroblastom. Această tumoră se dezvoltă pe baza celulelor nervoase care nu sunt în creier. Se manifestă cu preponderență în copilărie și adolescență.

„Metodele secolului 21 de tratare a copiilor cu neuroblastom sunt reprezentate de o serie de cicluri de chimioterapie, urmate de radioterapie, apoi imunoterapie ca întreținere”explică el. „Totuși, există un număr mare de pacienți netratați. În vremurile actuale ar trebui să putem face mai bine. Până când nu vom vindeca 100% copiii, utilizând metode simple și sigure, nu ar trebui să ne oprim.” El preia noile descoperiri din laborator și le aplică în studii pe oameni, inclusiv în studii clinice.

Terapia CAR T-cell, propusă de Dr. Hczey pentru tratarea pacienților cu neuroblastom, are la bază celulele T ale sistemului imunitar, ele având rol critic în răspunsul imun  și eliminarea celulelor infectate. Terapia necesită o probă de sânge de la pacient și separarea celulelor T. Ulterior, utilizând un virus care și-a pierdut patogenitatea, celulele T sunt editate genetic pentru a produce receptori numiți CAR  la suprafața lor.

„Receptorii sunt molecule sintetice, ei nu există în realitate”, a explicat Dr. Carl June de la University of Pennsylvania Abramson Cancer Center. El a realizat o serie de cercetări clinice utilizând CAR T cell pentru a trata pacienți cu leucemie. Acești receptori permit celulelor T să recunoască și să se lege specific de o proteină sau un antigen prezent pe suprafața celulelor tumorale.

După introducerea celulelor CAR T modificate în organismul pacientului, dacă totul merge conform planului, celulele editate se vor multiplica în corpul gazdă și cu ajutorul receptorilor CAR vor recunoaște și distruge celulele canceroase care prezintă antigenul specific pe suprafața lor.

Tratamentul CAR T-cell reprezintă un tip de imunoterapie care a fost folosită cu succes în tratarea anumitor tipuri de cancer de sânge. De exemplu, recent, tratamentul Car T-cell numit Kymriah a devenit primul tip de terapie genică care a primit aprobare de la FDA.

„Pentru a obține o metodă de imunoterapie cu succes în tratarea tumorilor solide trebuie să căutăm pe lângă medicamente care atacă celulele canceroase și medicamente care să acționeze asupra altor componente ale tumorii. O tumoră solidă nu conține doar celule canceroase. Există celule care ajută celulele canceroase să se dezvolte și celule care încearcă să blocheze activitatea sistemului imunitar”, a spus Heczey.

Heczey și echipa sa urmăresc în faza incipientă a experimentelor clinice posibilele efecte secundare, siguranța utilizării, cea mai mică doză tolerată de un copil cu neuroblastom, dorind să observe pacienții care participă timp de 15 ani.

Noul tratament va fi testat pe pacienți care nu au o altă opțiune de tratament, la care cancerul nu raspunde la nici un tratament și tot reapare. Studiul se va desfășura doar la Texas Children’s Cancer Center.

„Visul meu este de a avea o metodă rapidă și ușor accesibilă, astfel încât să ajungă la pacenți cât mai rapid. De asemenea, îmi doresc ca toți pacienții cu neuroblastom să folosească un singur tratament pentru tratarea cancerului. Cât de repede putem înlocui chimioterapia, radioterapia și imunoterapia? Sperăm că în viața noastră. Ar fi grozav să poți vedea asta.” a afirmat Heczey.

Surse:

 https://www.cancer.org/latest-news/adapting-car-t-cell-therapy-to-treat-neuroblastoma.html

https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/research/car-t-cells

http://txch.org/news/neuroblastoma-research-at-baylor-receives-funding-through-support-of-today-show-viewers/

Sursă imagine: https://www.twenty20.com/photos/bfe53b13-6b40-42a4-b90a-1e0b37de6b63

Previous Terapia CRISPR-Cas9 -rezultate promițătoare în tratamentul cancerului
Next Sfaturi ale medicilor Clinicii Mayo – Cum puteți reduce riscul aparitiei cancerului de sân?

You might also like

Alcoolul un factor de risc pentru apariția cancerului

Un studiu realizat de cercetătorii de la Queen’s University Belfast, publicat în luna Iunie în jurnalul PLOS Medicine susține faptul că perosanele care consumă alcool prezintă un risc crescut pentru

Consumul de fructe și legume reduce riscul de apariție a cancerul de sân

Conform unui studiu publicat în luna Iulie, 2018 în International Journal of Cancer,  realizat de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, femeile care consumă o cantitate

Obezitatea-factor de risc în apariția cancerului

Obezitatea poate determina rezistența tumorilor la medicamentele care opresc formarea de noi vase de sânge implicate în creșterea tumorii, conform studiului cercetătorilor de la Massachusetts General Hospital din Boston publicat