Resveratrolul, un compus cu proprietăți anticancerigene

Resveratrolul, un compus cu proprietăți anticancerigene

Studii anterioare au sugerat că resveratrolul, un compus ce se găsește în struguri și alte fructe, ar putea avea proprietăți anticancerigene. Dar acum, un nou studiu a arătat cum acest compus poate stopa o proteină ce prezintă mutații, să agrege, ea fiind prezentă în mai mult de jumătate din cazurile de cancer de sân.

Resveratrolul este un compus bioactiv prezent, printre altele, în struguri, vinul roșu, alune, coacăze, afine.

Recent, cercetătorii au acordat mai multă atenție acestui compus fascinant, odată ce beneficiile sale neașteptate asupra sănătății au devenit evidente.

Încetinirea îmbătrânirii creierului, scăderea inflamației de la nivelul creierului la pacienții cu demență și stoparea cancerului sunt câteva dintre beneficii pentru sănătate ale acestei substanțe.

În ceea ce privește proprietățile anticancerigene ale resveratrolului, studii anterioare au urmărit legătura sa cu o proteină numită p53. Agregate mutante ale acestei proteine au fost găsite în peste 50% din tumori.

Însă, până acum, nici un studiu nu a demonstrat că resveratrolul stopează activ versiunile mutante ale acestor agregate, sau că acesta stopează multiplicarea și migrarea celulelor canceroase la alte regiuni ale corpului.

Totuși, cercetătorii de la Federal University of Rio de Janeiro și de la State University of Rio de Janeiro, au reușit să demonstreze aceste lucruri pentru prima dată.

Proteina p53 este implicată, în mod normal, în menținerea celulelor sănătoase, ea supresând tumorile prin distrugerea celulelor canceroase. Însă atunci când suferă mutații, p53 își pierde aceste abilități și poate fi implicată în apariția diferitelor tipuri de cancer.

În acest studiu s-a demonstrat că resveratrolul inhibă agregarea proteinei p53 în tumorile de la șoareci dar și în celulele canceroase umane.

”Resveratrolul a redus semnificativ capacitățile de proliferare și de migrare ale acestor celule,” susține Danielly C. Ferraz da Costa, autorul principal al studiului.” Aceste descoperiri aduc cercetătorii mai aproape de descoperirea unui medicament capabil să acționeze direct pe aceste agregate.”

Cercetătorii au concluzionat: ”Acest studiu prezintă dovezi că resveratrolul modulează direct activitatea proteinei p53 și accentuează ideea că mecanismul implicat în agregarea proteinei p53 poate fi o țintă terapeutică în cancer. Datele noastre indică faptul că resveratrolul este un compus promițător care ar putea fi folosit împotriva agregării proteinelor p53 mutante.”

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322300.php

Sursă imagine: https://images.pexels.com/photos/708777/pexels-photo-708777.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940

Previous Consumul de fructe și legume reduce riscul de apariție a cancerul de sân
Next Alexandru Blidaru-Medic primar specializat în chirurgie oncologică, plastică și reconstructivă

You might also like

Imunoterapia cu propriile celule ale sistemului imunitar a dat rezultate

Doctorii de la Institutul Național pentru Cancer din Maryland, US, au descoperit o terapie care a permis tratarea unei femei care se afla în ultimul stadiu al cancerului de sân,

Diagnosticarea timpurie – esentiala pentru tratamentul eficient al cancerului

Tratarea cancerului în faze avansate este ca o loterie, dar descoperită în fază incipientă, boala poate fi învinsă. “De aceea, chiar şi când credeţi că aveţi un stil de viaţă

Unele alimente pot reduce dezvoltarea metastazelor

Dovezile că mâncarea influenţează dezvoltarea celulelor canceroase se înmulţesc. Un studiu realizat de cercetătorii de la  Cancer Research UK Cambridge Institute  și publicat în revista Nature, a arătat că limitarea