Produși obținuți în urma metabolizării Acidului Gras Omega-3 pot avea efect anticancerigen

Produși obținuți în urma metabolizării Acidului Gras Omega-3 pot avea efect anticancerigen

 

O clasă de molecule care se formează atunci când organismul metabolizează acidul gras omega-3 ar putea să inhibe creșterea și răspândirea tumorilor, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la University of Illinois și publicat în Journal of Medicinal Chemistry.

Moleculele se numesc endocanabinoide și sunt produse în mod natural în organism.

Studiul a fost realizat pe șoareci cu osteosarcom, un tip de cancer destul de dureros și greu de tratat. Aceste molecule, endocanabinoidele au încetinit creșterea tumorilor precum și a vaselor de sânge care hrănesc tumorile, înhibând migrarea celulelor canceroase și cauzând moartea lor.

”Noi avem în mod natural un sistem endocanabinoid implicat în reducerea durerii și cu rol antiinflamator. Acum putem vedea că acesta acționează și în cancer, stopând proliferarea și migrarea celulelor. Aceste molecule ar putea fi utilizate în mai multe probleme precum: cancer, inflamație și durere,” susține Dr. Aditi Das, unul dintre autori.

În 2017, echipa de la Universitatea din Illinois a descoperit un nou grup de metaboliți ai Omega-3. Ei au învestigat ulterior dacă acești metaboliți au rol și în cancer. Au observat o creștere a concentrației acestor metaboliți cu 80% la șoarecii cu cancer față de șoareci sănătoși.

”Această creștere dramatică sugerează faptul că aceste molecule acționează asupra cancerului, dar nu știam dacă sunt dăunătoare sau bune,”spune Dr. Das. ”Ne-am întrebat dacă ele încearcă să oprească celuele canceroase sau le ajută? Așadar, am studiat proprietățile acestora și am observat că luptă împotriva cancerului în diferite moduri.”

Cercetătorii au observat că în concentrații mari aceste molecule au omorât celulele canceroase, însă nu la fel de eficient ca alte medicamente de pe piață. Totuși prezintă efecte pozitive precum: inhibarea creșterii vaselor de sânge care hrănesc tumora, prevenirea interacțiilor dintre celulele canceroase, și cel mai important, împiedicarea migrării celulelor.

”Consumul de acizi grasi Omega-3 ar putea duce la formarea acestor molecule în organism și ar putea avea efecte benefice. Totuși, dacă ai cancer, îți dorești un tratament specific și rapid,” spune Dr. Das. ”Aici pot interveni aceste molecule, se poate realiza o doză concentrată din compuși care  luptă cel mai eficient împotriva cancerului. Poți să adaugi și alte medicamente precum cele utilizate în chimioterapie.”

” Pentru următoarele studii pot fi de interes diferite tipuri de cancer care tind să migreze sau cauzează durere. Putem să investigăm în viitor tipuri de cancer precum cancerul de sân, de prostată sau cancerul pulmonar,”susține Dr. Fan, unul dintre cercetători.

Top 10 alimente bogate in Omega-3:

  1. Pește precum somon, cod, macrou, hering ton, sardine și fructele de mare;
  2. Avocado;
  3. Nucile și semințe precum cele de chia, de in, de cânepă;
  4. Uleiuri vegetale;
  5. Leguminoase uscate;
  6. Carnea de pui, curcan sau vită;
  7. Iaurtul;
  8. Ouăle;
  9. Diferite legume precum dovleceii, spanac, conopidă;
  10. Cartofii dulci;

Surse: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180713220137.htm

https://aciziomega3.ro/surse-naturale-omega-3/top-10-alimente-bogate-omega-3-bune-pentru-copiii-mici.html https://www.farmaciata.ro/top-5-alimente-bogate-in-acizi-grasi-omega

Sursă imagine: https://images.pexels.com/photos/1192056/pexels-photo-1192056.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940

Previous O gustare rapidă înainte de somn crește riscul apariției cancerului
Next Diabetul poate fi un semn precoce al cancerului pancreatic

You might also like

Un nou tip de imunoterapie a dat rezultate la pacienții cu cancer de sân

Un nou tip de imunoterapie, dezvoltată de cercetătorii de la Institutul Național pentru Cancer din America, a dus la regresia completă a cancerului  de sân la o pacientă care nu

Nanodiscurile-noi metode de tratament anti-tumoral

Cercetătorii de la Universitatea Michigan Rogel Cancer Center  au realizat un nou sistem de administrare a medicamentelor utilizând un nanodisc, astfel va crește numărul de pacienți care pot fi tratați

10 obiceiuri pentru prevenirea cancerului

Cercetătorii de la Harvard Medical School au publicat un articol despre obiceiuri care te pot proteja într-o bună măsură de cancer. Acest articol a fost publicat în condițiile în care,