Premiul Nobel 2018 pentru Medicină acordat pentru descoperirea unor  noi imunoterapii în cancer

Premiul Nobel 2018 pentru Medicină acordat pentru descoperirea unor noi imunoterapii în cancer

Premiul Nobel în Medicină in 2018, a fost câștigat de James P. Allison din Stele Unite și Tasuku Honjo din Japonia pentru activitatea de cercetare a capacității sistemului imunitar pentru a ataca și pentru a lupta împotriva cancerului, descoperire ce a permis apariția unei întregi clase de medicamente. Succesul lor, apărut după ce mulți cercetători abandonaseră ideea, „a scos imunoterapia din ultimele decade de scepticism”, susține Dr. Jedd Wolchok de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York.

Tratamentul tradițional al cancerului este bazat pe operația chirugicală, radioterapie, chimioterapie precum și tratamente hormonale. Noua terapie bazată pe descoperirile celor doi cercetători nu inlocuiește tratamentele traditionale ci le completează. Medicamentele realizate pe baza muncii lor, aparțin clasei de medicamente denumită inhibitori ai punctelor de control. Printre primele medicamente aprobate au fost ipilimumab, nivolumab și pembrolizumab.

Primele încercări ale altor cercetători de a utiliza sistemul imunitar în lupta împotriva cancerului uneori a funcționat, alteori nu. Dr. Allison și Dr. Honjo au avut succes însă prin faptul că au descifrat exact modul în care celulele interacționează, astfel au putut ajusta precis metode prin care să controleze sistemul imunitar.

Imunoterapia nu funcționează pentru toți pacienții, fiind aprobate anumite medicamente pentru anumite tipuri de cancer. Aceste tratamente pot prezenta efecte secundare severe, sunt costisitoare, ajungând la un preț de $100,000 pe an.

Cu toate acestea imunoterapia a devenit baza tratamentului pentru multe tipuri de cancer. Se efectuează diferite cercetări în acest moment, inclusiv de către cei doi cercetători, pentru a găsi cele mai bune căi de a combina aceste medicamente între ele sau cu tratamentele standard, pentru a îmbunătăți acțiunea lor și a salva mai mulți pacienți.

Dr. Allison a studiat receptorul CTLA-4 care funcționează ca un inhibitor al celulelor T, împiedicându-le să iși exercite funcțiile de apărare și luptă împotriva cancerului. El a fost primul care a demonstrat că prin blocarea acestui receptor cu un anticorp, se poate preveni dezvoltarea tumorilor. Atunci el a realizat acest anticorp anti-CTLA-4, cunoscut sub numele de ipilimumab, fiind o nouă abordare pentru tratarea pacienților. Acesta a fost primul medicament de acest tip aprobat de FDA în anul 2011.

Dr. Tasuku Honjo a descoperit o proteină de la nivelul celulelor imune care are de asemenea rol inhibitor, însă prezintă un mecanism diferit de acțiune. Terapiile bazate pe descoperirile sale s-au dovedit a fi eficiente în lupta contra cancerului.

Inhibitorii punctelor de acces care sunt acum pe piață sunt utilizați pentru tratarea melanomului de la nivelul pielii, a cancerului la plămani, la rinichi, vezica urinară, la gât și la cap, pentru cancerul agresiv de piele, limfomul Hodkin și alte tipuri de cancer. Există diferite tipuri de inhibitori în funcție de proteina asupra careia acționează: CTLA-4, PD-1 sau PD-L1.

Nivolumab și pembrolizumab acționează asupra proteinei PD-1 și sunt utilizate pentru tratarea  melanomului de la nivelul pielii, limfomul Hodkin, cancerul de la nivelul tractului urinar, cancerul pulmonar.

Ipilimumab acționează asupra CTLA-4 și este utilizat în melanomul avansat.

Atezolizumab acționează asupra PD-L1 și reprezintă un tratament pentru unii pacienți cu cancer pulmonar, al tractului urinar, fiind utilizat și în unele studii clinice pentru tratarea cancerului la sân.

În acest moment există numeroase studii clinice care utilizează diferite tipuri de inhibitori ai punctelor de control în țări precum: Anglia, America, Franța, Italia, și multe altele.

Primul medicament imuno-oncologic cu decontare prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost aprobat în România, în luna mai, anul 2018 și este utilizat pentru melanomul malign metastazat.

„Descoperirile care au câștigat anul acesta Premiul Nobel au revoluționat nu numai modul nostru de a înțelege legătura dintre sistemul imunitar și cancer, dar și domeniul tratamentelor pentru cancer,” susține profesorul Charles Swanton, Cancer Research UK.

 

Surse: https://www.bbc.com/news/health-45704322

https://www.nytimes.com/2018/10/01/health/nobel-prize-medicine.html

https://adevarul.ro/sanatate/medicina/imunoterapiamobilizeaza-organismul-invinga-cancerul-1_595a07615ab6550cb8bfe26a/index.html

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/immunotherapy/types/checkpoint-inhibitors

Sursă imagine: https://pixabay.com/ro/premiul-nobel-nobel-atribuire-1356450/

Previous Cancerul de sân
Next Ar putea consumul de alimente organice să scadă riscul de apariție a cancerului?

You might also like

O tehnică revoluționară: nanoroboți anticancer

Tumorile canceroase se micşorează dacă nu mai primesc sânge. Este concluzia unui studiu făcut pe şoareci cu nanoroboţi autonomi. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona, în colaborare cu

A fost descoperit un vaccin care ar putea distruge tumori primare si metastaze

În  31 ianuarie 2018, cercetători de la Stanford University School of Medicine  coordonați de prof. dr. Ronald Levy au publicat un studiu în Science Translational Medicine care susține că activarea

Microbiota intestinală poate controla funcția antitumorală a sistemului imunitar la nivelul ficatului

Cercetătorii au descoperit o conexiune între bacteriile din intetsin și răspunsul imun împotriva tumorilor la nivelul ficatului. Studiul publicat în luna mai, în revista Science, realizat de cercetătorii de la