O tehnică revoluționară: nanoroboți anticancer

O tehnică revoluționară: nanoroboți anticancer

Tumorile canceroase se micşorează dacă nu mai primesc sânge. Este concluzia unui studiu făcut pe şoareci cu nanoroboţi autonomi.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona, în colaborare cu cercetătorii de la Centrul Național pentru Nanoștiințe și Tehnologie de la Academia Chineză de Știință, au programat cu succes nanoroboți pentru a diminua tumori prin întreruperea vaselor de sânge care hrănesc tumorile, acesta reprezentând un adevărat progres în nanomedicină.

Nanomedicina reprezintă o nouă ramură a medicinii, care încearcă să combine efectele promițătoare ale nanotehnologiei pentru a forma noi căi de tratament, precum obținerea de nanoparticule utilizate în diagnosticarea și tratarea unor boli grave, în special cancerul. Până acum, avansarea nanomedicinei a fost dificilă deoarece cercetătorii au dorit să proiecteze, creeze și să controleze nanoroboți care să distrugă tumorile, fără să afecteze celule sănătoase.

Înfometarea celulelor bolnave le va determina să-şi piardă din dimensiuni, fără să afecteze celulele sănătoase care le înconjoară.  Asta face sistemul de nanoroboţi dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Arizona.

”Noi am descoperit primul sistem robotic ADN complet autonom pentru un nou model destul de precis al medicamentelor și a terapiei țintite în cancer,” spune Hao Yan, directorul ASU Biodesign Institute’s Center. ”În plus, această tehnologie reprezintă o strategie care ar putea fi utilizată în diferite tipuri de cancer, mai ales pentru că vasele de sânge care hrănesc tumorile sunt în esență asemenătoare.”

Minusculele maşinării sunt construite din molecule organice şi au doar câteva zeci de nanometri. Pe suprafaţă au lipită trombină, principalul agent de coagulare a sângelui. Aceasta blochează fluxul sanguin către ţesutul tumoral.

În acest studiu, nanoroboţii au fost programaţi să caute celulele canceroase, să le taie alimentarea cu sânge şi să le oprească astfel să se dezvolte. Primele rezultate s-au văzut după doar două săptămâni de tratament.

Tehnica a fost încercată cu succes pe şoareci care au melanoame şi tumori ovariene şi de plămâni. Dar poate fi folosită pentru multe alte tipuri de cancer, spun experţii.

”Nanorobotul ADN care administrează trombină constituie un progres major în aplicarea nanotehnologiei ADN pentru terapia cancerului,” susține Yan. ”Într-un șoarece cu melanom, nanorobotul nu a afectat doar tumora primară ci a și prevenit formarea de metastaze, demonstrând un potențial terapeutic promițător.”

”Eu cred că suntem mult mai aproape de aplicațiile reale, medicale ale tehnologiei,” spune Yan. ”Combinarea unor diferiți nanoroboți care să adiminstreze diferiți agenți ar putea ajuta la atingerea scopului final al cercetării cancerului: eradicarea tumorilor și a metastazelor.”

Surse: https://asunow.asu.edu/20180212-discoveries-cancer-fighting-nanorobots-seek-and-destroy-tumors

Sursă imagine: https://asunow.asu.edu/sites/default/files/styles/asu_news_gallery_image/public/screen_shot_2018-02-08_at_2.40.42_pm.png?itok=YU3Wizm5

Previous Unele alimente pot reduce dezvoltarea metastazelor
Next Într-o mare măsură putem să prevenim și să reducem incidența cancerului

You might also like

A fost descoperit un vaccin care ar putea distruge tumori primare si metastaze

În  31 ianuarie 2018, cercetători de la Stanford University School of Medicine  coordonați de prof. dr. Ronald Levy au publicat un studiu în Science Translational Medicine care susține că activarea

Efectul zahărului asupra tumorilor

Oamenii de știință au descoperit că zahărul ”trezește” celulele canceroase și amplifică agresivitatea tumorilor canceroase, informează  The Independent. Descoperirea ar putea avea un impact major asupra alimentației pacienților diagnosticați cu

Terapia CRISPR-Cas9 -rezultate promițătoare în tratamentul cancerului

Cercetători de la University of Rochester, Rutgers University și Rutgers New Jersey Medical School coordonați de Prof. dr.  Lynne Maquat  au publicat un studiu în Science care susține că blocarea