O gustare rapidă înainte de somn crește riscul apariției cancerului

O gustare rapidă înainte de somn crește riscul apariției cancerului

Gustările din timpul nopții și mâncatul la ore târzii, înainte de culcare, măresc riscul apariției cancerului conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Institute for Global Health at the University of Barcelona și publicat în International Journal of Cancer.

Cercetătorii spanioli au observat că persoanele care mănăncă, în mod regulat, după ora 21:00, sau cu mai puțin de 2 ore înainte de a merge la culcare, prezintă un risc cu 25% mai crescut de a dezvolta cancer de sân sau cancer de prostată.

Aceștia susțin că acest risc crescut ar fi rezultatul gustărilor târzii, ele având efecte asupra metabolismului, astfel acestea forțează organismul să crească rata metabolismului la o oră la care ar trebui să fie încetinit.

Există mai multe studii care urmăresc efectele nocive ale unor locuri de muncă ce prezintă schimburi de tură și riscul crescut, pe care aceste ocupații il prezintă, de a dezvolta cancer de sân sau prostată.

Aceste doua tipuri de cancer sunt strâns legate de acțiunea hormonilor și sunt deseori tratate cu ajutorul terapiilor bazate pe  testosteron sau estrogen. Hormonii sunt mesageri chimici care ne fac pe noi somnoroși, stresați sau induc starea de foame. Astfel, ei sunt influențați de ritmul circadian.

”Studiul nostru concluzionează că adoptarea unui stil de viață ce prezintă mese în timpul zilei este asociat cu un risc scăzut de cancer,” susține Dr. Manolis Kogevinas, autorul principal al acestui studiu.

Cercetătorii au urmărit 1,800 de pacienți cu cancer de prostată sau de sân și mai mult de 2,000 de persoane care nu suferă de cancer, fiind interesați de programul lor și de lucrurile pe care aceștia le fac pentru sănătatea lor. Ei au observat, după ce au luat  în considerare și alte obiceiuri  ale pacienților, legate de dietă sau de somn. că majoritatea obișnuiau să mănănce înainte de somn.

În prezent nu este specificat în ghidurile internaționale pentru prevenția cancerului potențialul impact pe care aceste gustări târzii il pot avea asupra apariției cancerului.

Există și alte studii care demonstrează efectele pe care le au mesele neregulate și întreruperea meselor asupra sănătății.

”Sunt necesare și alte cercetări realizate pe subiecți umani pentru a înțelege mai bine aceste descoperiri, dar totul pare să indice că ora pentru somn afectează capacitatea noastră de a metaboliza mâncarea,” susține Dr. Dora Romaguera, unul dintre cercetători.

Surse:https://www.independent.co.uk/news/health/cancer-evening-meal-midnight-snack-prostate-breast-barcelona-a8451046.html

Sursă imagine:  https://static.independent.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2017/09/13/09/eating-late-at-night.jpg?w968h681

Previous O credință pozitivă în vindecare mobilizează resursele biologice ale organismului spre însănătoșire
Next Produși obținuți în urma metabolizării Acidului Gras Omega-3 pot avea efect anticancerigen

You might also like

Diagnosticarea timpurie – esentiala pentru tratamentul eficient al cancerului

Tratarea cancerului în faze avansate este ca o loterie, dar descoperită în fază incipientă, boala poate fi învinsă. “De aceea, chiar şi când credeţi că aveţi un stil de viaţă

Un test de sânge detectează cancerul cu câțiva ani înainte

Toate celulele corpului eliberează informații în circulația sangvină prin secreții sau atunci când mor. Celulele tumorale eliberează și ele astfel de informații cunoscute drept ADN tumoral circulant. Un test de

Simptome pe care să le discuți cu medicul tău

Testele de screening pot ajuta la detectarea tumorilor maligne în primele etape, dar trebuie să fiți întotdeauna atenți la simptomele bolii. Societatea Americană de Cancer a dezvoltat această lista scurtă