Nanodiscurile-noi metode de tratament anti-tumoral

Nanodiscurile-noi metode de tratament anti-tumoral

Cercetătorii de la Universitatea Michigan Rogel Cancer Center  au realizat un nou sistem de administrare a medicamentelor utilizând un nanodisc, astfel va crește numărul de pacienți care pot fi tratați cu succes prin chimioterapie și imunoterapie.

Nanodiscul este realizat dintr-o versiune sintetică a colesterolului HDL, considerat „colesterolul  bun”, la care cercetătorii au adăugat doxorubicin, un medicament des utilizat în chimioterapie.

„Cu acest sistem, am reușit să îmbunătățim semnificativ activitatea anti-tumorală a blocanților imuni”, susține Dr. James J. Moon de la Universitate Michigan College of Pharmacy.

Cercetătorii au observat că 85% din tumorile de la șoareci cu cancer de colon au fost complet eliminate atunci când au combinat chimioterapia care folosește acest sistem de administrare a medicamentelor cu blocanții imuni, un tip de imunoterapie comun.

”Cei care au supraviețuit au fost rezistenți la recidiva tumorii”, a spus Dr. Moon, unul dintre autorii studiului care va fi publicat in revista Science Advances.

Tratamentul a avut succes și atunci când a fost administrat unor șoareci cu metastaze la ficat, 88% dintre având un răspun pozitiv.

Utilizând HDL sintetic, care mimează colesterolul natural din organism, cercetătorii vor fi capabili să ascundă medicamentele utilizate în chimioterapie față de sistemul imunitar.

”Atunci când am administrat medicamentele chimioterapeutice cu ajutorul colesterolului HDL sintetic, am observat o îmbunătățire semnificativă a menținerii acestora în circulație, fiind o cale mai bună de administrare la nivelul celulelor tumorale, astfel se acumulează o cantitate mai mare în celulele tumorale,” susține Dr. Anna Schwendeman, profesor la U-M College of Pharmacy.

„Cea mai surprinzătoare parte a studiului a fost atunci când celulele tumorale au fost distruse, acest proces a declanșat o imunitate anti-tumorală,” susține Dr. Moon. Sistemul imunitar a fost susținut pentru a recunoaște și ataca celuele tumorale.

Nu au fost observate efecte secundare în urma utilizării acestui sistem de administrare. Un efect interesant observat de cercetătorii constă în impactul scăzut asupra inimii.

„De obicei, pacienții tratati cu doxorubicin prezintă cardio-toxicitate deoarece celulele miocardice acumulează medicamentul. Dar noi am observat că administrarea doxorubicinului cu ajutorul nanodiscului HDL sintetic crește acumulare acestuia la nivelul celulelor tumorale și nu am detectat nici un efect toxic la nivelul inimii,” spune Schwendeman.

„HDL este cunoscut pentru efectele benefice pe care le are asupra inimii. Acest lucru contribuie la absența cardiotoxicității nanodiscurilor, ” susține Schwendeman.

„Combinarea chimioterapiei cu nanodiscurile HDL sintetice poate avea un efect pozitiv măreț asupra pacienților. Rezultatele noastre demonstrează eficiența lor în tratarea mai multor tumori, ceea ce sugerează că strategia noastră poate avea aplicații în mai multe tipuri de cancer,” a spus Dr. Moon.

Prima fază a studiilor clinice au demonstrat că acest sistem de adiministrare este sigur, urmând să testeze acest tip de terapie în studii clinice umane.

Surse: http://www.sciencenewsline.com/news/2018041820290049.html

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-04/mm-u-dct041618.php

 

Sursă imagine: https://www.eurekalert.org/multimedia/pub/168111.php

Previous Sfaturi ale medicilor Clinicii Mayo – Cum puteți reduce riscul aparitiei cancerului de sân?
Next Obezitatea-factor de risc în apariția cancerului

You might also like

Produși obținuți în urma metabolizării Acidului Gras Omega-3 pot avea efect anticancerigen

  O clasă de molecule care se formează atunci când organismul metabolizează acidul gras omega-3 ar putea să inhibe creșterea și răspândirea tumorilor, conform unui studiu realizat de cercetătorii de

O gustare rapidă înainte de somn crește riscul apariției cancerului

Gustările din timpul nopții și mâncatul la ore târzii, înainte de culcare, măresc riscul apariției cancerului conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Institute for Global Health at the University

Un test de sânge detectează cancerul cu câțiva ani înainte

Toate celulele corpului eliberează informații în circulația sangvină prin secreții sau atunci când mor. Celulele tumorale eliberează și ele astfel de informații cunoscute drept ADN tumoral circulant. Un test de