Microbiota intestinală poate controla funcția antitumorală  a sistemului imunitar la nivelul ficatului

Microbiota intestinală poate controla funcția antitumorală a sistemului imunitar la nivelul ficatului

Cercetătorii au descoperit o conexiune între bacteriile din intetsin și răspunsul imun împotriva tumorilor la nivelul ficatului. Studiul publicat în luna mai, în revista Science, realizat de cercetătorii de la Center for Cancer Research din America, a demonstrat faptul că bacteriile de la nivelul intestinului afectează funcția imună antitumorală a ficatului. Această descoperire prezintă implicații în înțelegerea mecanismelor care duc la apariția cancerului de ficat și în viitoare ținte terapeutice.

”Noi am descoperit, utilizând diferite modele de tumori, că dacă tratezi un șoarece cu antibiotice și vei înlătura diferite tipuri de bacterii, poți schimba compoziția celulelor imune din ficat, ceea ce controlează creșterea tumorii,” susține Tim Greten, unul dintre autori. ” Acesta este un exemplu important care ne arată cum putem învăța din cercetarea de bază diferite modalități de tratare a cancerului”.

Microbiomul reprezintă o colecție de bacterii și alte microorganisme care trăiesc în interiorul sau la exteriorul corpului. La oameni, cea mai mare proporție de microorganisme de la nivelul corpului se găsește în intestin. În ciuda cercetărilor ample asupra relației dintre bacteriile intestinale și apariția cancerului, nu se cunoaște destul de bine rolul pe care îl au bacteriile în formarea tumorilor .

Pentru a investiga modul în care bacteriile intestinale afectează dezvoltarea tumorilor din ficat, Dr. Greten și echipa sa au realizat o serie de experimente pe șoareci. Ei au observat că în urma tratării cu un ”cocktail” de antibiotice, șoarecii au dezvoltat mai puține  tumori la nivelul ficatului precum și metastaze reduse.

Cercetătorii au studiat ulterior celulele imune din ficat pentru a înțelege cum înlăturarea unor bacterii intestinale stopează creșterea tumorilor la nivelul ficatului la șoarecii tratați cu antibiotice. Acest tratament cu antibiotice crește numărul celulelor T numite Natural Killer in ficat.

Experimente ulterioare au demonstrat că reducerea tumorii ca urmare a îndepărtării unor bacterii prin tratamentul cu antibiotice este dependentă și de aceste celule T Natural Killer ale sistemului imun.

În final ei au descoperit că există bacterii precum Clostridium scindens care induc acumularea de celule NKT în ficat, ceea ce determină creșterea tumorii.

Dr. Greten a explicat că acest studiu este semnificativ deoarece în timp ce majoritatea studiilor au demonstrat că există o relație între bacteriile intestinale și răspunsul imun, acesta a identificat mecanismul complet prin care bacteriile influențează răspunsul imun în ficat.

Surse: https://www.cancer.gov/news-events/press-releases/2018/gut-microbiome-liver-cancer

Sursă imagine: https://images.pexels.com/photos/163944/pexels-photo-163944.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&h=750&w=1260

Previous Un nou tip de imunoterapie a dat rezultate la pacienții cu cancer de sân
Next Consumul de fructe și legume reduce riscul de apariție a cancerul de sân

You might also like

Ghidul supraviețuitorului de cancer

În luna decembrie 2019 a fost lansat în România  “Ghidul supraviețuitorului de cancer”, conceput de Societatea Europeana de Oncologie Medicala și Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer. Ghidul oferă supraviețuitorilor

Riscul apariției cancerului crește odată cu scăderea eficienței sistemului imunitar

Un studiu recent publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences de cei de la University of Dundee din Regatul Unit, a arătat că sistemul imunitar joacă un rol

Un test de sânge detectează cancerul cu câțiva ani înainte

Toate celulele corpului eliberează informații în circulația sangvină prin secreții sau atunci când mor. Celulele tumorale eliberează și ele astfel de informații cunoscute drept ADN tumoral circulant. Un test de