Imunoterapia cu propriile celule ale sistemului imunitar a dat rezultate

Imunoterapia cu propriile celule ale sistemului imunitar a dat rezultate

Doctorii de la Institutul Național pentru Cancer din Maryland, US, au descoperit o terapie care a permis tratarea unei femei care se afla în ultimul stadiu al cancerului de sân, cu propriile celulele ale sistemului imunitar. Rezultatele au fost publicat și în revista Nature Medicine, fiind un adevărat succes, mai ales că acest tip de cancer prezintă puține mutații, ceea ce îngreunează activitatea sistemului imunitar.

Este prima dată când un pacient cu cancer de sân în stare terminală, a fost tratat cu succes printr-o forma de imunoterapie care utilizează propriile celulele imune pentru a găsi și distruge celulele canceroase.

În urma acestui succes, se speră ca această terapie să funcționeze în cazul mai multor pacienți, bolnavi de cancer în fază terminală,sau având alte tipuri de cancer greu de tratat precum cancerul ovarian sau cel de prostată. Cercetătorii plănuiesc acum un studiu clinic pentru a testa cât este de eficient tratamentul și în cazul altor pacienți. Ei susțin că tratamentul a dat rezultate doar în cazul unei femei și că sunt necesare teste clinice, si că acest tratament ar putea să nu ajute pe toata lumea.

Pentru a crea acest tratament, doctorii au extras inițial regiuni mici de țesut în urma biopsiei și au studiat ADN-ul celulelor tumorale pentru a găsi mutații specifice cancerului. Ei s-au axat pe mutații prezente la nivelul unor gene care produc proteine anormale.

Ulterior doctorii au extras și celule imune cunoscute sub numele de limfocite infiltrante tumorale de la nivelul tumorii. Aceste celule, produse de sistemul imunitar al pacientei, au invadat tumoarea pentru a o ucide, dar nu au avut succes deoarece fie au fost prea puține, fie au avut un efect scăzut. Cercetătorii au crescut aceste celule în laborator și le-au ales pe cele mai eficiente în distrugerea celulelor canceroase prin recunoașterea proteinelor anormale.

Doctorii au tratat pacienta prin injectarea a 80 miliarde de celule dintre cele alese. Terapia a fost administrată în paralel și cu administrarea de pembrolizumab, un medicament standard care ajută celulele sistemului imunitar să atace cancerul. Testele efectuate după 42 de săptămâni au arătat că pacienta a fost vindecată complet, iar boala nu a recidivat.

Doctorii care au descoperit terapia nu sunt siguri cât au contribuit aceste celulele infiltrate la vindecare, având în vedere că au utilizat și pembrolizumab, însă acest medicament administrat anterior singur nu a ajutat până atunci celulele sistemului imunitar să atace cancerul. Celulele T injectate au fost menținute în organismal pacientei și după 17 luni de la începerea tratamentului.

”Acestea sunt rezultate remarcabile și extrem de promițătoare, dar este necesar să vedem aceste rezultate repetate și la alți pacienți înainte să promitem o noua imunoterapie pentru cancerul de sân incurabil,” susține Simon Vincent, director al Breast Cancer Now.

Surse: https://www.theguardian.com/science/2018/jun/04/doctors-hail-world-first-as-womans-advanced-breast-cancer-is-eradicated

Sursă imagine: https://pixabay.com/ro/adn-ul-biologie-medicina-gene-163466/

Previous Efectul zahărului asupra tumorilor
Next Diagnosticarea timpurie – esentiala pentru tratamentul eficient al cancerului

You might also like

O gustare rapidă înainte de somn crește riscul apariției cancerului

Gustările din timpul nopții și mâncatul la ore târzii, înainte de culcare, măresc riscul apariției cancerului conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Institute for Global Health at the University

Unele alimente pot reduce dezvoltarea metastazelor

Dovezile că mâncarea influenţează dezvoltarea celulelor canceroase se înmulţesc. Un studiu realizat de cercetătorii de la  Cancer Research UK Cambridge Institute  și publicat în revista Nature, a arătat că limitarea

Terapia care ar putea trata pacienții cu neuroblastom

Cercetătorii de la Texas Children’s Cancer Center, coordonați de Dr. Andras Heczey au trecut la etapa clinică a utilizării terapiei CAR T-cell  pentru tratarea pacienților cu neuroblastom. Andras Heczey este