Doamnelor, renunțați la fumat și la consumul excesiv de alcool!

Doamnelor, renunțați la fumat și la consumul excesiv de alcool!

Dr. Corina Neamțu este medic primar endocrinolog, doctor în Ştiinţe Medicale, cu competenţă în ecografie generală, ecografie endocrină și patologie osoasă endocrino-metabolică Cu peste 24 de ani de experienţă în domeniul endocrinologiei, Dr. Corina Neamţu deţine peste 30 de lucrări publicate în reviste de specialitate. Este membru al Societăţii Române de Endocrinologie, Societăţii Române de Psihoneuroendocrinologie, Societăţii Române de Osteoporoză, Societăţii Române de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie şi al Societăţii Române de Obezitate.

Studii ștințifice arată că în statele dezvoltate una din patru persoane va dezvolta la un moment dat o formă de cancer. De unde această explozie a numărului de cazuri și de ce, ststistic, sunt mai multe cazuri în țările dezvoltate?

Bolile maligne reprezintă a doua cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare. Incidența acestor patologii crește cu înaintarea în vârstă. În țările dezvoltate din Europa și Asia durata medie de viață a crescut constant în ultimele decenii, astfel încat depășește frecvent 80 de ani. În țările mai puțin dezvoltate această durată poate fi și cu 20 de ani mai mică, fiind tări în care speranța de viață la naștere nu depășește 60-65 de ani. În general incidența cancerului crește cu creșterea duratei medie de viață și, bineînteles, cu progresul  progresul tehnologiei care faciliteaza diagnosticul precoce.

Din experiența dvs care sunt cancerele ce pot fi depistate în stadiu incipient prin intermediul ecografiilor?

Formațiunile tumorale care pot fi depistate prin examen ecografic, în stadii incipiente, sunt cele ale organelor situate la suprafața și în cavități ce permit explorare ecografică facilă. Nu putem vorbi despre tumori maligne, desi există caracteristici ecografice de suspiciune, decât în urma unui examen citologic sau histopatologic (examen puncțe – biopsie sau examinarea întregii piese după extirparea chirurgicală). Organele care permit un examen ecografic cu rezoluție înaltă sunt țesuturile superficiale:  tiroida, sânul, cavitatea abdominală ( ficat, rinichi, aparat genital la femei, prostata).

Cât de importantă este depistarea precoce a cancerului?  Există părerea, destul de răspândită, că dacă ai cancer nu-și folosește la nimic să afli mai devreme.  Cum comentați această afirmație?

Depistarea precoce a oricărui tip de cancer este foarte importantă. Stadiile incipiente se tratează prin proceduri chirurgicale limitate urmate de tratamente oncologice pe perioada redusă sau chiar fără tratament, în timp ce stadiile avansate au parte numai de proceduri paleative și destin implacabil. Prin programe de screening adaptate în funcție de vârstă s-a ajuns ca, in țările dezvoltate, depistarea precoce în stadiile incipiente să fie preponderentă.

Care este frecvența cu care ar trebui facute ecografii pentru depistarea precoce a bolii?

Dacă ne referim la cancerul de sân care la femei are cea mai mare incidență, afectand una din 8 femei, ecografia nu reprezinta metoda de screening, ci mamografia. Ecografia castigă teren și depistează relativ precoce tumori milimetrice, dar mamografia ramane standardul de aur pentru screeningul cancerului de sân. În general se indică, după 40-45 ani mamografie la 2 ani sau anual, în funcție de modificările depistate, și ecografie în intervalul în care nu se efectuează mamografie.

Care sunt factorii  de risc în patologiile cel mai des întalnite de dvs?

Factorii de risc pentru cancerul de sân sunt: sexul feminin; vârsta (2/3 apar la vârsta de peste 55 ani), ereditatea (prezența cancerului de sân inaintea varstei de 40 ani la o ruda de gradul I, fiind implicată în 5-10% dintre cancerele de sân), istoricul menstrual (apariția primei menstruații înaintea vârstei de 12 ani și a menopauzei după vârsta de 55 ani), terapia hormonală de substituție, fumatul, obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool, aspectul dens al sânului la examenul mamografic, prezența unor leziuni considerate benigne.  Alăptatul prelungit (peste 7 luni) este considerat un factor protectiv.

Cât de importante sunt genetica și stilul de viață în declanșarea cancerului?

Dezbaterile privind “nature and nurture” se focusează asupra implicarii dietei și stilului de viață în reducerea riscului de cancer mamar. Analizele efectuate de mai multe grupuri de cercetare au arătat o reducere cu 50% a riscului de cancer mamar prin renunțarea la fumat și la consumul de alcool, menținerea unei greutăți normale și practicarea de exercițiu fizic regulat.

Tratamentele hormonale pentru infertilitate sau întarzierea menopauzei pot fi responsabile de declanșarea bolii? Este nevoie de supreveghere constantă după tratamente?

Aproximativ 15-30% dintre cupluri apelează la servicii de medicină reproductivă pentru infertilitate. Femeile care urmează stimulare ovariană controlată pentru FIV au o densitate crescută a țesutului mamar, fapt considerat ca factor de risc pentru cancerul de sân. Se pare că acceastă densitate se menține și după menopauză. În ceea ce privește terapia hormonală de substituție și aceasta este considerată factor de risc pentru cancerul de sân, în special când durata terapiei se prelungește peste 5 ani și când se utilizează estro-progestative cu doză crescută de estrogeni.

Exista riscuri sau efecte secundare ale ecografiilor? Dar in cazul mamografiilor / radiografiilor?

Examenele ecografice, chiar repetitive nu au consecințe asupra țesutului examinat, pricipiul fizic folosit fiind ultrasunetele. În ceea ce privește mamografia, acesată tehnică utilizează radiatiile X , acestea fiind recunoscute ca având efect în stimularea creșterii celulare și a aparției de anomalii nucleare cu efect în replicarea celulară.

Ce recomandări aveți pentru cititoare pentru prevenirea cancerului de sân?

Doamnelor, renunțați la fumat și la consumul excesiv de alcool! Schimbati stilul de viata printr-o dietă echilibrată și mișcare fizică regulată!  Și cel mai important lucru: autoexaminarea sânilor, lunar, postmenstrual, ecografie mamară o data la 2 ani după vârsta de 25 ani și screening mamografic după 40  de ani!

Foto: http://www.bucuresteni.ro/

Previous Într-o mare măsură putem să prevenim și să reducem incidența cancerului
Next O credință pozitivă în vindecare mobilizează resursele biologice ale organismului spre însănătoșire

You might also like

Într-o mare măsură putem să prevenim și să reducem incidența cancerului

Am avut plăcerea să discutăm cu Dr: Michael C. Hollie, medic specializat în imunologie. Dr Hollie și-a obținut diploma de licență de la Colegiul din Idaho și a absolvit Loma

O credință pozitivă în vindecare mobilizează resursele biologice ale organismului spre însănătoșire

Un interviu despre speranță, reacții iraționale, spiritualitate și echilibru cu Maria-Corina Bacalearos, cecetător științific gr III, psiholog clinician principal și psihoterapeut de familie. Vremea când diagnosticul de cancer suna ca

Alexandru Blidaru-Medic primar specializat în chirurgie oncologică, plastică și reconstructivă

Alexandru Blidaru: „Omul care vine la tine își lasă viața, sănătatea sau forma corpului pe mâinile tale“ Foto: Ioana Moldovan Privit drept „cel mai bun chirurg în cancerul de sân“