Diabetul poate fi un semn precoce al cancerului pancreatic

Diabetul poate fi un semn precoce al cancerului pancreatic

Un nou studiu publicat de Oxford University Press în luna Iunie, în cadrul revistei Journal of the National Cancer Institute, indică faptul că diabetul de tip 2 ar putea reprezenta expresia timpurie a cancerului de pancreas.

Cancerul de pancreas este unul dintre cele mai dăunătoare tipuri de cancer, cu o rată de supraviețuire de 5 ani la 8% dintre pacienți. Acest fapt este cauzat de diagnosticarea târzie a pacienților. Identificarea persoanelor cu un risc crescut de apariție a bolii sau posibilitatea identificării cancerului pancreatic în stadii incipiente, ar îmbunătăți rezultatele tratamentelor.

Diabetul a fost asociat cu acest tip de cancer și în studii anterioare, cu o creștere a riscului de a dezvolta această boală dublat la pacienții diabetic. Diabetul a fost propus ca fiind atât un factor de risc pentru apariția cancerului, cât și o consecință a cancerului pancreatic.

Majoritatea pacienților sunt diagnosticați cu diabet de pancreas la mai puțin de 3 ani înainte ca aceștia să dezvolte cancer. Printre pacienții care prezintă cancer și suferă operații chirurgicale prin care se înlătură tumorile, mai mult de jumătate dintre aceia care au fost diagnosticați recent și cu diabet, nu mai prezintă diabet după operație. Cercetătorii nu au observant nici un efect la pacienții care prezentau diabet de mai mult de 3 ani.

În acest studiu au fost analizate date ce arătau că un total de 15,833 pacienți au fost diagnosticați cu diabet între anii 1993 și 2013. Dintre aceștia, 408 pacienți au fost ulterior diagnosticați și cu cancer.

”Rezultatele noastre susțin ipoteza conform căreia diabetul la pacienții diagnosticați recent, reprezintă o consecință a cancerului pancreatic și acesta reprezintă un factor de risc crescut pentru apariția cancerului,” susține Wendy Setiawan, unul dintre autori.

Pacienții cu diabet și cancer ar trebui să primească sfaturi nutriționale speciale. Prin alegerea produselor alimentare potrivite, dieta poate avea o influență pozitivă asupra sănătății pacienților. Un echilibru între nutrienții din mâncare, medicație și activitatea fizică va crește calitatea vieții.

Surse: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180619122923.htm

Sursă imagine: https://images.pexels.com/photos/1001897/pexels-photo-1001897.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&h=750&w=1260

Previous Produși obținuți în urma metabolizării Acidului Gras Omega-3 pot avea efect anticancerigen
Next Alcoolul un factor de risc pentru apariția cancerului

You might also like

Alimentația si stilul de viață după tratament

Odată cu finalizarea tratamentului, șocul emoțional legat de aflarea diagnosticului, de tratament, începe să scadă din intensitate. De multe ori,  toata acesată perioadă funcționeanează ca un semnal de alarmă pentru

Terapia CRISPR-Cas9 -rezultate promițătoare în tratamentul cancerului

Cercetători de la University of Rochester, Rutgers University și Rutgers New Jersey Medical School coordonați de Prof. dr.  Lynne Maquat  au publicat un studiu în Science care susține că blocarea

Microbiota intestinală poate controla funcția antitumorală a sistemului imunitar la nivelul ficatului

Cercetătorii au descoperit o conexiune între bacteriile din intetsin și răspunsul imun împotriva tumorilor la nivelul ficatului. Studiul publicat în luna mai, în revista Science, realizat de cercetătorii de la