Alimentația si stilul de viață după tratament

Alimentația si stilul de viață după tratament

Odată cu finalizarea tratamentului, șocul emoțional legat de aflarea diagnosticului, de tratament, începe să scadă din intensitate. De multe ori,  toata acesată perioadă funcționeanează ca un semnal de alarmă pentru schimbarea stilului de viață, pentru că, de multe ori, factorii care au dus la apariția bolii pot fi legați de stilul de viață. Stiințele mediacle au dezvoltat de curând un domeniu numit epigenetică care demonstrează că  expresia genetică se poate modifica in funcție de factori externi.  Mai concret, chiar dacă ați avut în familie persoane care au dezvoltat un anumit tip de cancer si al căror final a fost dramatic, nu vă descurajați. În principiu, aceste gene se pot activa, sau nu, la alti membri ai familiei,  în funcție de factorii de mediu. De exemplu dacă o persoană trăiește într-un mediu asemănător cu rudele care au  avut cancer are mai multe șanse să dezvolte aceiași maladie, dar dacă condițiile de viață diferă – și ne referim în special la stress, alimentație, greutate corporală, mișcare fizică – boala poate să nu apară niciodată.

Cercetări recente arată că cea mai bună formulă care poate fi controlată de pacient pentru prevenirea unui recurențe este rerezentată de diminuarea stresului, nutriția adecvată combinată cu controlul greutății și exercițiile fizice.

Stresul

Toată literatura medicală recomandă diminuarea stresului ca metodă de a împiedica revenirea bolii. Simplu de spus, dar cum să faci asta în condițiile vieții cotidiene cănd toata lumea se confruntă cu credite, intreținerea familiei, creșterea copiilor, relația cu soția, soțul, partenera. In aceste condiții grija pentru sănătatea noastră ajunge ușor să nu mai reprezinte o prioritate. Complet greșit, pentru că grijile și stresul vor reveni cu aceeași intensitate, ba char și mai mult avănd diagnosticul cu care un pacient s-a confruntat. Lucrurile trebuie să stea exact invers: pentru ca vă iubiți foarte mult  familia prioritatea fiecaruia ar trebui să fie sănătatea fizică și echilibrul  emoțional . Esta aceiași logică ca la discursul  dinainte de decolarea unui avion cand ni se spune că la o depresurizare a cabinei adulții trebuie să-și pună primii masca de oxigen si apoi să ii ajute pe copii. De ce? Pentru ca dacă ei nu mai au suficientă putere să ii ajute pe copii, degeaba copii au masca de oxigen. La fel și în viața de zi cu zi; trebuie să avem grijă în primul rănd de noi, de sănatatea noastră pentru a putea fi alături ce cei dragi cănd au nevoie de noi.

Cum să diminuăm stresul? Fiecare poate găsi diferite metode ăn funcție de personalitate, timp, interese. Practicarea unor exerciții de yoga, taji, qigong, rugaciune, discutia cu un preot, timpul petrecut în natură, sau cu prieteni, familie, toate reprezintă metode eficiente de reducere a stresului.

Alimentația

Există din ce în ce mai multe dovezi că o dietă pe bază de plante reduce riscul aparitiei sau recidivei în cancer. Mai multe studii epidemiologice au arătat că persoanele care au diete bogate în fructe și legume  cu un consum mic de carne și grăsimi animale au un indice de revenire a bolii mai mic ,in special in cancerul de plămâni, sân, colon și stomac.

Studiile indică de asemenea faptul că carnea roșie promovează inflamația în țesutul uman; se consideră că această inflamație stimulează creșterea tumorilor canceroase. Pe de altă parte, alimentele vegetale conțin antioxidanți precum beta-carotenul, licopenul și vitaminele A, C și E, care protejează celulele de radicalii liberi (molecule instabile care afectează celulele sănătoase și sunt legate de îmbătrânire și boală).

Greutatea corporală

Există dovezi medicale că excesul de greutate, care este un factor de risc pentru numeroase tipuri de cancer, crește, de asemenea, șansa reapariției bolii și scade șansele de supraviețuire. Cercetările au arătat că femeile care se îngrașă mai mult de 13 kilograme în timpul tratamentului pentru cancerul mamar în stadiu incipient sunt de 1,5 ori mai predispuse să aibă o recidivă a cancerului. Studiile arată că pentru bărbații supraponderali sau obezi care au avut cancer de prostată,  șansele ca boala să reapară crește semnificativ.

În timpul tratamentului împotriva cancerului, mulți oameni pierd în greutate, deoarece chimioterapia și efectele secundare ale radiațiilor, cum ar fi greața, modificările gustului și pierderea poftei de mâncare fac ca alimentația să nu fie satisfăcătoare; iar uneori terapia în sine afectează absorbția nutrienților. Alți pacienți se pot îngrășa  din cauza medicamentației sau având o alimentație emoțională  pe bază de stres. Consultarea unui dietetician ajută la dezvoltarea  unui plan de nutriție adecvat.

Indiferent dacă doriți să câștigați, să pierdeți sau să vă mențineți greutatea, experții recomandăȘ

  • Consumul zilnic de fructe și legume . Ideal ar fi ca fructele și legumele să aiba culori variate;
  • Folosirea uor condimente pe bază de plante în special pătrunjel și turmeric;
  • Consumarea cerealor integrale. Optați pentru pâine și cereale bogate în fibre, inclusiv orez brun, orz, bulgur și ovăz; evitați alimentele rafinate, cum ar fi gogoșile și pâinea albă;
  • Consumul ​​de “proteine albe”: peștele, păsările de curte și brânză tofu, limitând carnea roșie și carnea prelucrată;
  • Consumul de pește gras: somon, sardine. Grăsimile din acești pești sunt bogate în omega-3. Sursele vegetale de omega 3 sunt nucile, uleiul și semințele de in;
  • Limitarea cantității de lactate și în special de brânzeturi cu conținut mare de grasime – cașcaval, unt;
  • Limitarea consumului de alcool;
  • Condumul unor alimente bogate în vitamina D. Acestea includ somonul, sardinele, suc de portocale fortificat, lapte și cereale fortificate. Cercetările sugerează că vitamina D, previne cancerul, poate scădea riscul de recurență și îmbunătățește supraviețuirea. Persoanele din regiunile cu soare limitat pot avea un deficit de vit D3 și, prin urmare ar trebui să beneficieze de supliment de vitamina D3. Sunt utile testele de sânge pentru vitamina D3);
  • Alimentele – nu suplimentele – sunt cea mai bună sursă de vitamine și minerale. Nu există dovezi medicale care să certifice faptul că suplimentele alimentare oferă aceleași beneficii anti-cancer ca fructele și legumele.

 

Foto credit Christopher Campbell

Previous Vopseaua de păr poate crește riscul cancerului de sân
Next Ghidul supraviețuitorului de cancer

You might also like

Alcoolul un factor de risc pentru apariția cancerului

Un studiu realizat de cercetătorii de la Queen’s University Belfast, publicat în luna Iunie în jurnalul PLOS Medicine susține faptul că perosanele care consumă alcool prezintă un risc crescut pentru

Vopseaua de păr poate crește riscul cancerului de sân

Într-un articol apărut în data de 3 decembrie 2019 in prestigioasa publicație International Journal of Cancer cercetătorii de la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului (NIEHS) din SUA sugerează

Unele alimente pot reduce dezvoltarea metastazelor

Dovezile că mâncarea influenţează dezvoltarea celulelor canceroase se înmulţesc. Un studiu realizat de cercetătorii de la  Cancer Research UK Cambridge Institute  și publicat în revista Nature, a arătat că limitarea